ASBEST
Asbest är en grupp av sex naturligt förekommande mineraler som innehåller fibrer som kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Asbest användes i stor utsträckning i bygg- och tillverkningsindustrin på grund av dess egenskaper som brand- och kemikalieresistent material, vilket gjorde det populärt för isolering och andra konstruktioner.
De hälsofarliga effekterna av asbestexponering blev kända under 1900-talet, och idag är det känt att exponering för asbestfibrer kan orsaka allvarliga sjukdomar som asbestos, lungcancer och mesoteliom. Asbestfibrer kan andas in i lungorna och orsaka skador på lungvävnaden och orsaka långsiktig inflammation, vilket kan leda till ärrbildning och lungsjukdom.
Användningen är numera förbjuden eller starkt begränsad i många länder, inklusive Sverige och andra europeiska länder. Men eftersom asbest användes så mycket under en lång tid så finns det fortfarande många byggnader, konstruktioner och produkter som innehåller asbest i världen, och risken för exponering kvarstår. Det är viktigt att ta säkerhetsåtgärder när man arbetar med material som kan innehålla asbest och att följa regler och riktlinjer för hantering av asbest i arbetsmiljön och samhället.
Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?
Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).
Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.