fbpx
Kompetensutveckla.se

GOLVLÄGGARE

En golvläggare arbetar främst med att lägga mattor och golv. Vanligtvis används material som textil, parkett eller linoleum. Det är ett omväxlande arbete. Arbetet innebär att man ofta har nya arbetsplatser och nya kunder.

Vem passar yrket för?

Att vara golvläggare kräver att man har känsla för färg och form. Arbetet kräver noggrannhet då mycket av förarbetet är att se till att ytor är släta för optimalt resultat. Yrket innebär att man ofta arbetar på nybyggen men även vid renoveringar och ombyggnationer. Som golvläggare bör du uppskatta nya arbetsmiljöer.

Vilka risker finns?

Yrket kan efter år av felaktig användning av kroppens resurser innebära förslitningsskador i exempelvis knäna, skuldror och axlar. Det framgår i främst AFS 2012:2 Belastningsergonomi hur du som golvläggare kan förebygga belastningsbesvär pga. Arbetsställningar, tungt kroppsarbete och repetitivt arbete. Det framgår även hur arbetsgivaren ska arbeta med att förebygga detta.

Det finns alltid en risk vid ensamarbete, hur du som golvläggare och din organisation ska arbeta med att förebygga eventuella risker om exempelvis hot och våld framgår i AFS 1993:2 våld och hot i arbetsmiljön. Det är viktigt att som arbetsgivare se till att tydliga instruktioner och rutiner finns hur man förebygger att arbetstagarnas arbete leder till ohälsa och olycksfall.

Liknande yrken: Plattsättare, Stensättare, Stenmontör, Målare

Vill du läsa mer?

Arbetsdomstolen

Dela Innehållet