fbpx
Kompetensutveckla.se

MÅLARE

Yrket målare innebär att man både målar och tapetserar. Vid renoveringsarbeten används oftast pensel eller roller, men även sprutmålning är en vanlig metod på nybyggnationer.

Ibland krävs äldre tekniker som marmorering, dekorationsmål och ådring.

Vid tapetsering använder man kniv, klistrar och sätter upp den och slätar ut med en borste.

Vem passar yrket för?

Att vara målare upplevs av många som fritt och självständigt. Med dina redskap skapar du en trevlig miljö för människor i deras hem och arbetsplatser. Med självständighet kommer också eget ansvar för att arbeten blir genomförda. Du bör vara praktiskt lagd och kommer ofta i kontakt med mycket människor så ett plus är att vara socialt lagd då det lätt hänt blir att yrket kräver att man är social med andra människor. Du bör också vara intresserad av färgsättning för att kunna hjälpa kunder med val av färg och tapeter.

Vilka risker finns?

Eftersom du ofta arbetar själv finns alltid risk för våld och hot om våld. Det framgår i AFS Våld och hot i arbetsmiljön 1993:2 hur du som arbetstagare men även arbetsgivare ska arbeta med att förebygga risker i exempelvis ensamarbete då många arbeten utförs nära inpå andra individer.

Det finns även risker för arbete vid hög höjd där fallrisk kan förekomma, hur du som målare kan undvika detta kan du enkelt läsa dig till genom ADI broschyren: Skydda dig mot fallrisker.

Yrket kan efter många år slita hårt på kroppen vid felaktig användning av den. Hur man som målare ska undvika förslitningsskador framgår främst i AFS 2012:2 Belastningsergonomi som tar upp hur man förebygger belastningsbesvär pga. Arbetsställningar, tungt kroppsarbete och repetitivt arbete.

Liknande yrken: Dekoratör, Golvläggare, Industrilackerare, Tapetmakare, Ytbehandlare

Vill du läsa mer?

Kunskapsbanken

Snickare

Dela Innehållet