Vi har Sveriges Populäraste Arbetsmiljöutbildningar
Nu även Lärarledda Online
KEDS
KEDS står för Karolinska Exhaustion Disorder Scale och har tagits fram i en forskargrupp på Karolinska Institutet. Det är ett självskattningstest som visar ungefär hur nära man är att drabbas av utmattningssyndrom.
Som deltagare kommer att få svara på nio frågor och den person som får högre poäng än 18 på testet ligger i riskzonen och bör se över sin livssituation
KEDS – Ett verktyg för att förstå och förebygga utmattningssyndrom
Att "gå i väggen", en term som blivit synonym med utmattningssyndrom, är en av 2000-talets mest framträdande folksjukdomar. De flesta av oss känner någon – en kollega, en familjemedlem eller en vän – som har drabbats. Men vad innebär egentligen utmattningssyndrom, och hur kan verktyg som KEDS hjälpa oss att identifiera och hantera riskerna innan det är för sent?
Vad är utmattningssyndrom?
Utmattningssyndrom är en psykisk diagnos som ofta kopplas till långvarig och intensiv stress. Det kan ha inslag av depression, men det är viktigt att förstå att de två tillstånden inte är samma sak. Utmattningssyndrom har unika kännetecken och kan även ge fysiska symtom, såsom:
- Extrem trötthet: En trötthet som inte går att vila bort.
- Högt blodtryck och hög puls: Kroppen är ständigt på högvarv.
- Sömnproblem, hjärtklappning och yrsel: Typiska tecken på att kroppen och sinnet är överbelastade.
Stressens ursprung kan vara olika för olika personer. Arbetsbörda, studier, relationer eller ekonomiska problem är bara några exempel. Det som stressar en individ kanske inte påverkar någon annan, vilket gör det avgörande att förstå och lyssna på sina egna signaler. Som arbetsgivare är man skyldig att undersöka arbetsbelastning, kränkande särbehandling och arbetstidens förläggning och säkerställa att dessa riskfaktorer inte leder till ohälsa. Vi på Kompetensutveckla erbjuder utbildningar som hjälper arbetsgivare att klara av sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen. Genom att gå en BAM utbildning med oss får man grunderna och verktyg att arbeta med.
Vi erbjuder bland annat:
BAM - Bättre Arbetsmiljö (2 dagar) 7900 SEK exklusive moms/ pers.
BAM - Bättre Arbetsmiljö (3 dagar) 9 500 SEK exklusive moms/ pers.
BAM - Bättre Arbetsmiljö (5 dagar) 58 500 SEK exklusive moms för fem pers.
BAM Online - (2 dagar) 6 900 SEK exklusive moms/ pers.
BAM Online - (3 dagar) 8 795 SEK exklusive moms/ pers.
BAM Online - (2 days) In English 8 600 SEK exklusive moms/ pers
eBAM - Webbutbildning (1 dag) 3 990 SEK exklusive moms/ pers
Vad är KEDS?
KEDS står för Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9, ett forskningsbaserat självskattningsverktyg som utvecklats av forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm. Verktyget består av nio frågor där du skattar din egen upplevelse utifrån specifika påståenden. Syftet är inte att diagnostisera, utan att hjälpa dig bli medveten om riskbeteenden som kan leda till utmattningsrelaterade symtom.
Hur fungerar KEDS?
Trots att det ofta kallas "test" är KEDS egentligen inte ett test i traditionell bemärkelse – det finns inga rätt eller fel svar. I stället är det en självskattning där resultatet bygger på din egen ärlighet och självinsikt. Genom att besvara frågorna utifrån ett tidsperspektiv på två veckor kan du få en uppfattning om ditt aktuella läge.
- Poängskala: Ju högre poäng, desto större är risken för utmattningssymtom. Vid 19 poäng eller mer kan det vara en varningssignal om att du ligger i riskzonen.
- Syfte: KEDS hjälper dig att identifiera tecken på överbelastning i ett tidigt skede, vilket gör det möjligt att agera innan situationen förvärras.
Utmattningssyndrom – ett långsamt eller plötsligt sjukdomsförlopp
Utmattningssyndrom kan utvecklas långsamt under en längre period av hög stress, men det kan också slå till plötsligt. Vanliga varningstecken inkluderar:
- Svårigheter att sova och återhämta sig.
- Känslomässig obalans, såsom att lätt bli ledsen eller arg.
- Hjärtklappning och yrsel.
Alla människor reagerar olika på stress. Det finns ingen universallösning eller en enskild riskfaktor som förklarar varför vissa drabbas och andra inte. Därför är det avgörande att vi lär oss att känna igen våra egna signaler och arbetar proaktivt för att hantera stress.
Hur kan KEDS hjälpa dig?
KEDS är ett enkelt, forskningsbaserat verktyg som gör det möjligt att reflektera över din nuvarande livssituation. Genom att regelbundet använda KEDS kan du identifiera riskbeteenden och ta tag i problemen innan de leder till allvarligare symtom.
En av de största fördelarna med KEDS är att det erbjuder en konkret startpunkt för förändring. När du ser din poäng och reflekterar över svaren blir det lättare att ta små, men betydelsefulla steg mot en bättre balans.
Att hitta återhämtning
Att bryta ett stressmönster handlar inte om att lägga till fler krav på sig själv, utan om att hitta sätt att återhämta sig och fylla på med energi. Här är några tips för att skapa en hållbar återhämtning:
- Motion: Fysisk aktivitet, även i små doser, kan minska stressnivåerna.
- Sömn: Skapa regelbundna rutiner för att förbättra din sömnkvalitet.
- Socialt umgänge: Spendera tid med människor som ger dig energi och glädje.
- Hobbies: Återuppta en gammal hobby eller hitta en ny aktivitet som du tycker om.
Det är viktigt att dessa aktiviteter inte blir ytterligare en stresskälla. Gör dem för att de är roliga, inte för att du måste.
Små förändringar – stora resultat
Förändringar behöver inte vara stora för att göra skillnad. Små justeringar i din vardag kan hjälpa dig att bryta negativa mönster. Här är några enkla idéer:
- Ta en annan väg till jobbet eller skolan.
- Prova att laga en maträtt du aldrig gjort förut.
- Säg nej till något du vanligtvis säger ja till.
Att medvetet bryta gamla rutiner kan ge dig en känsla av kontroll och nya perspektiv.