UTMATTNINGSSYNDROM - TEST
Riskerar du att drabbas av utmattningssyndrom. Gör ett test här.
KEDS- test
Utmattningssyndrom eller utmattning innebär att du har besvär, kan vara både fysiska och psykiska, som beror på långvarig stress eller andra starka påfrestningar. Detta tillstånd kan påverka alla människor oavsett ålder, kön eller yrke. Utmattningssyndrom är ett allvarligt tillstånd som kan leda till en rad hälsoproblem, inklusive depression, ångest och hjärtsjukdomar. Med rätt hjälp återhämtar sig de allra flesta men återhämtningen kan ta lång tid.
Vilka besvär som man får skiljer sig åt från person till person men några vanliga är trötthet och sömnproblem. Du har ingen energi och upplever en stor trötthet som inte går att vila bort, du känner dig utmattad och har svårt att somna på kvällen eller vaknar många gånger under natten. Känslomässiga symtom kan t.ex. vara att du är lättirriterad, orolig och nedstämd. Andra symptom kan vara att du glömmer saker och får svårt att koncentrera dig. Ofta leder detta till att man får problem med att planera och genomföra uppgifter. Kroppsliga symtom kan vara att man får fysiska besvär som hjärtklappning, yrsel och värk. Överkänslighet för ljud är vanligt men också besvär från mage och tarmar.
Orsaker
Utmattningssyndrom kan uppstå som ett resultat av en kombination av faktorer, inklusive:
- Långvarig stress: En av de vanligaste orsakerna till utmattningssyndrom är långvarig stress, både i arbetslivet och i det personliga livet.
- Arbetsrelaterad stress: Arbetsrelaterad stress, inklusive hög arbetsbelastning, krav på att uppnå höga resultat och en dålig arbetsmiljö, kan öka risken för utmattningssyndrom.
- Personliga faktorer: Personliga faktorer som dålig självbild, bristande självkänsla och perfektionism kan också öka risken för utmattningssyndrom.
- Sömnapné: Sömnapné kan också bidra till utmattningssyndrom genom att störa sömnen och orsaka dagtrötthet.
Behandling av utmattningssyndrom
Behandlingen fokuserar på att minska stress och hjälpa personen att återhämta sig. Här är några av de vanligaste behandlingsalternativen för utmattningssyndrom:
- Viloperiod: Viloperiod är en av de viktigaste behandlingsmetoderna för utmattningssyndrom. Att vila och ta en paus från arbete och stressiga situationer kan hjälpa kroppen att återhämta sig.
- Kognitiv beteendeterapi: Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en typ av terapi som fokuserar på att förändra tankemönster och beteenden som kan bidra till utmattningssyndrom. KBT kan hjälpa till att hantera stress och öka känslan av kontroll över situationen.
- Stresshantering: Stresshanteringstekniker som meditation, djupandning och yoga kan också hjälpa till att minska stress och främja avslappning.
- Sömnbehandling: Sömnbehandling kan vara en viktig del av behandlingen av utmattningssyndrom. En sömnexpert kan hjälpa till att identifiera och behandla sömnstörningar som kan bidra till utmattningssyndrom.
- Medicinering: Ibland kan läkare ordinera mediciner för att behandla symtom på utmattningssyndrom, som sömnlöshet och ångest. Antidepressiva läkemedel kan också användas för att behandla depression som kan förekomma samtidigt med utmattningssyndrom.
Förebyggande
Det finns flera saker som kan göras för att minska risken för utmattningssyndrom. Här är några tips:
- Hantera stress: Det är viktigt att lära sig att hantera stress genom att använda stresshanteringstekniker, som djupandning, meditation eller yoga.
- Prioritera sömnen: Att få tillräckligt med sömn är viktigt för att kroppen ska återhämta sig. Försök att skapa en sömnig miljö, inklusive en mörk och tyst sovrum, och undvik koffein och alkohol före sänggåendet.
- Skapa en balanserad livsstil: Försök att balansera arbete, fritid och familjeliv. Se till att du har tillräckligt med tid för avkoppling och för att umgås med familj och vänner.
- Ta hand om dig själv: Det är viktigt att ta hand om sin fysiska hälsa genom att äta hälsosamt och motionera regelbundet. Att ta hand om sin mentala hälsa är också viktigt, genom att meditera, prata med vänner och familj eller söka professionell hjälp när det behövs.
Enligt Försäkringskassan är psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige idag. Ju tidigare man upptäcker tecken på ohälsa desto bättre är det, för att se om du är på väg att drabbas av utmattningssyndrom så kan du göra ett självskattningstest, t.ex. KEDS- testet.
KEDS, Karolinska Exhaustion Disorder Scale är ett test som har tagits fram av en forskargrupp på Karolinska Institutet. Det är ett självskattningstest utformat för att mäta om man ligger i riskzonen för utmattningssyndrom.
Du gör testet genom att svara på nio frågor utifrån hur du har mått de senaste två veckorna. Detta självskattningstest används idag inom företagshälsovården.
Arbetsgivaren har långtgående skyldigheter att se till att inte arbetsplatsen och arbetsförhållandena leder till ohälsa. Om ni misstänker att det finns brister i arbetsmiljön och att dessa kan leda till ohälsa, kanske redan personal har drabbats av utmattningssyndrom, så kontakta gärna oss så kan vi hjälpa er både med att ta fram ledningssystem för arbetsmiljöarbete, utbilda rätt personal och mycket mer.