fbpx

ARBETSTIDSLAGEN

Vår arbetstidslag är den lag som reglerar arbetstider för arbetstagare i Sverige. Lagen fastställer gränserna för arbetstidens längd och övertid samt kraven på vila och ledighet för arbetstagare. Syftet med en arbetstidslag är att skydda arbetstagarnas hälsa och säkerhet genom att säkerställa att de har tillräcklig vila och återhämtning.

Enligt våran arbetstidslag är den normala arbetstiden högst 40 timmar per vecka och högst 8 timmar per dag. Arbetstiden får dock vara längre än 8 timmar om det finns särskilda skäl, såsom ökad efterfrågan eller arbetets art. Övertid får inte överstiga 48 timmar under en fyra veckors period och högst 200 timmar per år.

Lagen reglerar också kravet på rast och pauser under arbetstid, vilket innebär att arbetstagare ska ha en paus om minst 30 minuter efter 5,5 timmars arbete och ytterligare en paus om minst 30 minuter efter 10 timmars arbete.

En arbetstidslag omfattar inte alla typer av arbeten, såsom jour- och beredskapsarbete eller arbete inom vissa branscher som sjukvård och flygtrafik. Dessa branscher omfattas av särskilda arbetstidsregler

Arbetsgivare som inte följer vår arbetstidslag kan få böter och arbetstagare har rätt att kräva ersättning för eventuell förlorad lön eller hälsa. Det är därför viktigt att både arbetsgivare och arbetstagare känner till sina rättigheter och skyldigheter enligt en arbetstidslag

Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?

Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).

Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.

 Vill du läsa mer?

Arbetsmiljöverket

Dela Innehållet