LIKABEHANDLING
Likabehandling på arbetet innebär att alla anställda ska behandlas rättvist och jämlikt oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning eller funktionshinder. Det innebär att alla ska ha samma möjligheter till utveckling, befodran, lön och arbetsvillkor.
För att uppnå likabehandling på arbetet kan följande åtgärder vidtas:
- Policy och riktlinjer: Arbetsgivare bör ha en policy och riktlinjer för likabehandling på arbetsplatsen och kommunicera dessa tydligt till alla anställda.
- Rekrytering och anställning: Rekryteringsprocessen bör vara objektiv och baseras på kvalifikationer och kompetens. Anställningsbeslut bör inte baseras på diskriminerande faktorer som ålder, kön, religion eller etnisk tillhörighet.
- Utbildning och medvetenhet: Arbetsgivare bör erbjuda utbildning för alla anställda för att öka medvetenheten om likabehandling och hur man undviker diskriminering och trakasserier.
- Arbetsmiljö: Arbetsgivare bör skapa en arbetsmiljö som främjar respekt, tolerans och jämlikhet. Anställda bör känna sig trygga och respekterade på jobbet.
- Rättvisa löner: Lönenivåer bör vara baserade på kompetens, erfarenhet och prestation och inte på diskriminerande faktorer.
- Möjlighet till utveckling: Alla anställda bör ha samma möjligheter att utvecklas och avancera i sin karriär oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning eller funktionshinder.
Det är viktigt att arbetsgivare och anställda tar ansvar för att upprätthålla likabehandling på arbetet för att skapa en rättvis och produktiv arbetsplats.
Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?
Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).
Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.