
BAS P
Vid alla bygg- och anläggningsprojekt i Sverige krävs det att en BAS P (Byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering) utses. Denna har en avgörande roll i att identifiera arbetsmiljörisker redan i planeringsstadiet och att säkerställa att arbetsmiljöarbetet integreras i projekteringen.
I denna artikel går vi igenom vad en byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering gör, vilket ansvar och vilka uppgifter som ingår i rollen samt varför det är viktigt att byggherren utser en kompetent byggarbetsmiljösamordnare för planeringsfasen.
Vad är BAS P?
Byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering, är en person som ansvarar för att arbetsmiljöfrågor tas i beaktande redan i den tidiga fasen av ett byggprojekt. Genom att identifiera risker och vidta förebyggande åtgärder kan BAS:en bidra till att skapa en säkrare arbetsmiljö under hela byggprocessen.
Byggherren är alltid skyldig att utse en BAS P och säkerställa att denne har rätt utbildning, kompetens och erfarenhet för det aktuella bygg- eller anläggningsprojektet.
Skillnaden mellan BAS P och BAS U
Byggarbetsmiljösamordningen delas upp i två faser:
- BAS P - Byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering
- BAS U - Byggarbetsmiljösamordnare för utförandefasen
Byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering ansvarar för att arbetsmiljöaspekterna integreras i projekteringen, medan BAS U tar vid när byggarbetet påbörjas och säkerställer att arbetsmiljöplanen efterlevs.
BAS P:s ansvar och uppgifter
En byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering har ett omfattande ansvar för att arbetsmiljöaspekterna beaktas i projekteringsfasen. Några av de viktigaste uppgifterna inkluderar:
1. Identifiera arbetsmiljörisker i planeringsfasen
BAS P:s huvuduppgift är att identifiera potentiella arbetsmiljörisker redan i projekteringsstadiet. Det innebär att:
- Granska arkitekternas och konstruktörernas ritningar ur ett arbetsmiljöperspektiv.
- Bedöma hur byggmetoder, materialval och arbetsförhållanden kan påverka arbetsmiljön.
- Ta fram förslag på åtgärder för att eliminera eller minimera risker.
Genom att hantera risker tidigt kan BAS bidra till en säkrare arbetsplats och minska risken för olyckor under byggfasen.
2. Ta fram en arbetsmiljöplan
BAS P ansvarar för att utarbeta en arbetsmiljöplan, ett dokument som innehåller riktlinjer och regler för hur arbetsmiljöfrågor ska hanteras under byggprojektet. Planen ska:
- Anpassas efter projektets specifika arbetsmiljörisker.
- Innehålla tydliga riktlinjer för säkerhetsåtgärder.
- Lämnas över till BAS U som ansvarar för att genomföra planen under byggskedet.
3. Samordna arbetsmiljöfrågor mellan olika aktörer
I planeringsfasen är många aktörer inblandade, inklusive:
- Byggherren
- Arkitekter
- Konstruktörer
- Projektörer
- Entreprenörer
BAS fungerar som en samordnare mellan dessa aktörer och ser till att arbetsmiljöaspekterna integreras i alla delar av projektet.
4. Säkerställa att arbetsmiljölagstiftningen följs
BAS P måste ha god kunskap om gällande arbetsmiljölagstiftning och se till att byggprojektet följer:
- Arbetsmiljölagen (AML)
- Arbetsmiljöverkets föreskrifter
- Plan- och bygglagen (PBL)
Genom att säkerställa att lagkrav och föreskrifter följs kan BAS bidra till en tryggare arbetsmiljö för alla inblandade.
5. Dokumentation och riskbedömning
Byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering ska dokumentera riskbedömningar och säkerställa att de åtgärder som krävs genomförs innan byggprojektet påbörjas.
Varför är BAS P viktig?
Bygg- och anläggningsarbeten är bland de mest riskfyllda arbetsmiljöerna. Genom att ha en kompetent BAS kan många av dessa risker hanteras redan i planeringsstadiet, vilket leder till:
- Färre arbetsplatsolyckor och bättre arbetsmiljö.
- Effektivare byggprocesser utan kostsamma förseningar på grund av arbetsmiljöproblem.
- Bättre efterlevnad av lagkrav och minskad risk för sanktionsavgifter.
Vem kan bli BAS?
För att arbeta som BAS krävs det rätt kompetens och erfarenhet. Arbetsmiljöverket ställer krav på att BAS P ska ha:
- Kunskap om arbetsmiljölagstiftning och relevanta föreskrifter.
- Erfarenhet av bygg- eller anläggningsarbete.
- Utbildning inom arbetsmiljö och riskhantering.
En BAM- utbildning kan ge en grundläggande förståelse för arbetsmiljöfrågor, medan en specifik BAS- utbildning ger fördjupade kunskaper om samordning och riskhantering.
Utbildning för BAS P
Det är byggherrens ansvar att utse en BAS med rätt kompetens. För att kunna arbeta som BAS P krävs rätt utbildning. Vi erbjuder kurser som omfattar:
- Arbetsmiljölagstiftning och Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
- Riskhantering och säkerhetsåtgärder i planeringsstadiet.
- Praktisk tillämpning av arbetsmiljöplaner.
- Samordning av arbetsmiljöinsatser mellan olika aktörer.
Förutom en specifik BAS P-utbildning kan en ledarskapsutbildning vara en fördel, eftersom en BAS ofta behöver starka kommunikativa och organisatoriska färdigheter.
Sammanfattning BAS P
BAS:en har en central roll i byggprojekt genom att identifiera risker och säkerställa att arbetsmiljöaspekterna integreras redan i planeringsfasen. Genom att ta fram en arbetsmiljöplan och samordna arbetsmiljöarbetet kan BAS P bidra till en tryggare och mer effektiv byggprocess.
Byggherren är skyldig att utse en BAS med rätt kompetens och utbildning. För att säkerställa att arbetsmiljöarbetet fungerar rekommenderas att genomgå en BAM- utbildning eller en fördjupad kurs inom byggarbetsmiljösamordning.
Vill du utbilda dig till BAS? Kontakta oss för mer information om våra utbildningar!
Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?
Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).
Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.