ångest

ÅNGEST EFTER SEMESTERN?

Då var vi på AB Kompetensutveckla i Sundsvall tillbaka på kontoret igen efter en lång och välförtjänt semester. Även om vi trivs väldigt bra med våra arbetsuppgifter, kollegor och kunder, är det nog många av oss som känner igen känslan av ”tillbaka på jobbet”-ångest. Den där lite tunga måndagskänslan som förstärks av att solen skiner, termometern visar på högsommarvärme och kroppen fortfarande går på semesterläge.

Det är som att vardagen knackar på dörren lite för tidigt. Morgonkaffet smakar inte riktigt lika gott när det serveras på kontoret som på altanen hemma. Inget konstigt med det – det är helt mänskligt att känna ett visst motstånd när en period av frihet, vila och ledighet går mot sitt slut.

En tradition med omtanke

Vår VD, personen med det största ansvaret för personalen, verkar känna igen tecknen lika tydligt som vi andra, för som alltid när vi kommer tillbaka efter semestern, möttes vi av ett nytt citat på svarta tavlan i fikahörnan. Ett litet, klokt stycke text som man kan vila ögonen på mellan kaffeklunkarna – och kanske hitta lite ny energi i.

I år stod det:

“Du behöver inte vara fantastisk från dag ett – bara vänlig mot dig själv och andra.”

Enkelhet. Värme. Och kanske framför allt: tillåtelse att inte prestera på topp direkt. Men det stannade inte där. Han delade också med sig av några konkreta råd till oss i personalen – tips för hur man kan mjukstarta på jobbet och ta sig igenom den första tiden efter semestern på ett lite snällare sätt.

1. Mjukstarta – det är helt okej

Först och främst: det är okej att ta det lite lugnt i början. Allt behöver inte ske på en gång. Världen står inte och faller med att vi river av 100 % prestation redan första arbetsdagen. Vi kommer hinna. Och ibland leder en lugnare start faktiskt till ett jämnare och mer hållbart arbetsflöde längre fram.

Så i stället för att kasta oss in i alla projekt direkt, försöker vi nu fokusera på att komma in i rutinerna igen – steg för steg.

2. Undvik tunga möten direkt - ångesten får vänta

Ett annat klokt råd: vänta med de tyngsta mötena tills du har återfått energin. Det kan kännas frestande att “ta tag i allt på en gång”, men om vi är lite trötta och fortfarande i semestermood är det svårt att både ta in information och fatta kloka beslut. Och kanske ännu viktigare: svårt att motivera andra om man inte själv är riktigt på banan.

Vi har därför valt att skjuta upp vissa möten ett par dagar, för att först hinna jobba ikapp lite i lugn och ro – och landa mentalt.

3. Prioritera det som känns kul – och belöna dig själv

Det tredje tipset handlar om att prioritera det som känns mest lustfyllt. Vi får gärna börja med arbetsuppgifter vi tycker är roliga eller inspirerande – och ta itu med de tråkigare lite senare. Det skapar en positiv start och hjälper till att väcka arbetsglädjen till liv igen.

Och när vi väl tagit tag i något segt och genomfört det – ja, då ska vi belöna oss. Det kan vara en kopp extra gott kaffe, en promenad runt kvarteret eller bara en liten stunds scroll i flödet. Små gester som gör att även de mindre inspirerande uppgifterna känns överkomliga.

4. Ta en långlunch – och rör på dig

Sista tipset var något vi kanske inte hör så ofta från en VD – men det gör det desto mer värdefullt: ta en långlunch och passa på att gå till gymmet. Fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att väcka både kropp och hjärna till liv efter semestern. En promenad i solen, ett kort träningspass eller bara en lunch i det fria kan göra underverk för koncentrationen resten av dagen.

Och när vi ändå befinner oss i Sundsvall, med hav, skog och berg inom räckhåll – varför inte utnyttja möjligheterna?

Närvaron gör skillnad

Det vi tar med oss från vår VD:s budskap är kanske framför allt detta: närvaro och förståelse smittar. Att känna att någon tänker på hur vi mår – och att det är okej att vara lite trögstartad – skapar trygghet. Det sänker prestationskraven och gör arbetsmiljön mer mänsklig. Det är ett slags ledarskap som inte bygger på krav, utan på tillit.

För hur mycket vi än älskar vårt jobb, våra kollegor och våra uppdrag, så är det faktiskt ganska skönt att bli påmind om att vi är människor först – och arbetskraft sen.

Avslutande tankar

Så här i slutet av vår första vecka tillbaka på kontoret kan vi konstatera att övergången från semester till arbete inte behöver vara så dramatisk och skapa ångest. Med rätt förhållningssätt, en gnutta självsnällhet och några genomtänkta strategier blir det lättare att hitta tillbaka till balansen.

Vi på AB Kompetensutveckla vill gärna skicka vidare den här påminnelsen till dig som också nyss lämnat hängmattan, båten eller sommarstugan:

  • Det är helt okej att ta det lugnt.
  • Det är helt okej att inte vara på topp direkt. Arbetslivet måste vara hållbart.
  • Och det är helt okej att välja glädje och rörelse före stress och prestation – åtminstone några dagar till.

Vi ser fram emot en höst fylld av nya projekt, samarbeten och utveckling – men först ska vi bara landa lite. Med kaffe, citat och kanske en promenad i solen.

Se till att ni har rätt kompetens för utmaningarna

Vill du stärka din kompetens inom arbetsmiljö eller ledarskap? En BAM-utbildning – Bättre Arbetsmiljö – ger dig grunderna i hur du systematiskt arbetar för en tryggare och säkrare arbetsplats. För dig som har personalansvar eller leder projekt är en ledarskapsutbildning ett utmärkt nästa steg för att utveckla din kommunikation, ditt beslutsfattande och din förmåga att motivera andra.