BELASTNING
Belastning på arbetet kan beskrivas som den mängd arbete eller stress som en anställd utsätts för i sitt dagliga arbete. Det kan inkludera faktorer som höga krav på produktivitet, pressade deadlines, arbetsbelastning, arbetsuppgifter som inte matchar en persons kompetenser, brist på kontroll över arbetsmiljön eller bristande stöd från kollegor eller chefer.
En hög belastning på arbetet kan leda till negativa effekter på både den fysiska och mentala hälsan hos anställda. Det kan leda till trötthet, sömnproblem, huvudvärk, muskelspänningar, och ökad risk för psykiska hälsoproblem som stress, ångest och depression. Det kan också leda till högre personalomsättning och minskad produktivitet, vilket kan påverka organisationens prestanda och lönsamhet.
För att minska belastningen på arbetet och främja en hälsosam arbetsmiljö kan arbetsgivare använda olika strategier, till exempel att fördela arbetsbelastningen jämnt bland personalen, erbjuda adekvat stöd och resurser för att utföra arbetsuppgifterna, skapa en positiv arbetsmiljö med stöd från chefer och kollegor, och ge möjlighet till återhämtning genom till exempel regelbunden paus och semester.
Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?
Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).
Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.