
LIFTUTBILDNINGAR
Varför är Liftutbildningar viktiga?
Att arbeta med liftar innebär ett stort ansvar och kan medföra risker om rätt säkerhetsåtgärder inte följs. Genom att genomföra en liftutbildning säkerställer du att du och dina medarbetare har den nödvändiga kunskapen för att hantera liftar på ett tryggt och effektivt sätt. Arbetsmiljöverket ställer krav på att alla som använder liftar ska ha adekvat utbildning för att minimera olycksrisker.
Olika typer av liftar och deras användningsområden
Saxlift
En saxlift är en av de vanligaste typerna av liftar och används ofta inom bygg- och underhållsbranschen. Denna lift har en vertikal lyftmekanism och är idealisk för arbete i höjder med begränsat sidouttag. Saxliftar finns i både elektriska och dieseldrivna varianter, beroende på arbetsmiljö och behov.
Skylift
En skylift är en mobil arbetsplattform som används för arbete på höga höjder. Skyliftar har en teleskopisk eller ledad arm som gör det möjligt att nå arbetsområden som är svårtillgängliga. För att lära dig mer om hur du säkert hanterar en skylift kan du delta i Skylift och Mobila arbetsplattformar (1 dag), en grundutbildning för dig som ska köra lift.
Bomlift
En bomlift är en typ av skylift som har en förlängningsarm, vilket ger en mycket stor rörlighet. Dessa liftar används ofta vid inspektions- och installationsarbeten där det behövs flexibilitet för att nå svårtillgängliga platser.
Pelarlift
En pelarlift är en kompakt lift som är idealisk för arbete inomhus på trånga ytor. De används ofta i lagerlokaler, köpcentrum och andra industriella miljöer där det finns behov av att nå upp till högre hyllor och arbetsområden.
Vad ingår i en Liftutbildning?
En liftutbildning omfattar både teoretisk och praktisk utbildning i säker användning av liftar. Här är några av de viktigaste momenten som ingår:
- Riskbedömning och säkerhetsföreskrifter för arbete med liftar.
- Praktisk hantering av liftar, inklusive rätt användning och daglig tillsyn.
- Gällande lagkrav och föreskrifter enligt Arbetsmiljöverkets bestämmelser.
- Felsökning och underhåll för att minimera driftstopp och olyckor.
Repetitionsutbildning för Liftutbildningar
För att bibehålla en hög säkerhetsnivå och efterleva gällande regler bör du genomgå en repetitionsutbildning regelbundet. En Liftutbildning Repetition säkerställer att du är uppdaterad om de senaste säkerhetsrutinerna och lagkraven. Du kan gå Liftutbildning Repetition - Webbutbildning (1/2) för att få din utbildning förnyad på ett smidigt sätt online.
Boka din Liftutbildning idag!
Att investera i en liftutbildning är ett viktigt steg för att säkerställa en trygg arbetsmiljö och minska risken för olyckor. För dig som är ny inom liftanvändning rekommenderas grundutbildningen Skylift och Mobila arbetsplattformar (1 dag). Har du redan en liftutbildning men behöver uppdatera dina kunskaper? Gå Liftutbildning Repetition - Webbutbildning (1/2).
Kontakta oss för mer information och börja din utbildning redan idag!
Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?
Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).
Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.
