fbpx

PCB

PCB är ett industriellt framställt ämne (polyklorerade bifenoler) som har stor påverkan på miljön och människor.

Sedan industrin började använda PCB i stor skala på 1930-talet, har användningsområdena varit många:

  • i byggnader som fog- och golvmassa och i isolerrutor
  • i transformatorer och kondensatorer
  • samt ifärger, plaster och självkopierande papper

Trots att man 1978 förbjöd i Sverige användningen av PCB i nya produkter, så sprids ändå PCB i miljön, genom byggnader samtäven elektronik. 1995 skärptes kraven så att användning av alla produkter som innehåller PCB förbjöds helt.

Förbuden har lett till lägre halter av ämnena i miljön. Men ämnena finns fortfarande kvar i miljön eftersom de bryts ned väldigt långsamt.

Då det förekommer inom många olika typer av materiel, så är risken för att man kan bli exponerad av det, så måste arbetsgivaren vidta extra säkerhetsåtgärder.

Ansvar för arbetsmiljön

Arbetsmiljöarbetet syfte är att förebygga olycksfall och ohälsa samt att främja den goda arbetsmiljön.

Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön och det straffrättsliga ansvaret, men för att det skall fungera så måste alla (arbetsgivaren med alla chefer samt arbetstagarna med stöd av främst skyddsombuden) samverka för en god arbetsmiljö.

Arbetstagarna har också ett personligt ansvar att följa lagar och regler. De är också skyldiga att rapportera brister, tillbud samt olyckor till arbetsgivaren samt att själv bidra till att skapa en god arbetsmiljö.

PCBs hälsoeffekter

Studier visar att ämnena påverkar levern, hormon- och immunsystemet hos vuxna försöksdjur. Även nervsystemets utveckling blir påverkat vid exponering under fosterstadiet. Förutom receptorbindning och aktivering, som CAR, PXR och AhR, är mekanismerna för polyklorerade bifenoler inte helt kända.

Nyanvändning av PCB är förbjudet i Sverige sedan 1978 och sedan 1995 får inga PCB-innehållande produkter användas. Dessutom har EU fastlagt gränsvärden i livsmedel som kött, fisk, oljor, ägg med mera.

 

PCB