KALLT PÅ JOBBET
Att arbeta i kalla miljöer kan vara obekvämt och kan också innebära hälsorisker om man inte är ordentligt skyddad. Om det är kallt på jobbet är det viktigt att man klär sig på ett lämpligt sätt för att hålla sig varm och torr. Här är några tips för att klara av att arbeta i kalla miljöer:
- Klä dig varmt: Använd flera lager kläder så att du kan anpassa din temperatur efter aktivitetsnivån. Första lagret ska vara närmast kroppen och hålla dig torr genom att leda bort fukt. Andra och tredje lagret ska isolera och behålla kroppsvärmen.
- Skydda händerna och fötterna: Fingrar, tår och öron är extra utsatta för kyla och riskerar att frysa. Använd vantar, mössa och varma skor eller stövlar med isolering för att hålla dessa områden varma.
- Ha rätt utrustning: Använd skyddande kläder som skyddar dig från vind och regn. Det kan också vara viktigt att ha rätt utrustning för det specifika arbetet, såsom skyddsglasögon, huvudskydd och handskar.
- Ta pauser: Att arbeta i kalla miljöer kan vara utmattande, så det är viktigt att ta pauser för att värma upp sig och ta en varm dryck eller mat.
- Drick tillräckligt med vatten: Även om det är kallt är det fortfarande viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att hålla sig hydrerad och undvika uttorkning.
Arbetsgivare har också ett ansvar för att säkerställa en hälsosam och säker arbetsmiljö för sina anställda. Detta innebär att arbetsgivaren ska tillhandahålla lämplig utrustning och kläder för arbetet, genomföra utbildning om riskerna med att arbeta i kalla miljöer och ta hänsyn till arbetstagarnas hälsa och säkerhet genom att till exempel anpassa arbetstiden eller erbjuda uppvärmda pauslokaler.
Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?
Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).
Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.