KOGNITIV ERGONOMI
Kognitiv ergonomi är studiet av interaktionen mellan människor och teknik eller arbetsmiljö, med fokus på människans kognitiva förmågor och begränsningar. Det handlar om att optimera designen av system och arbetsuppgifter för att främja människors kognitiva prestationer och minska risken för fel, stress och utmattning.
Exempel på områden där kognitiv ergonomi kan tillämpas är:
- Gränssnittsdesign: Design av användargränssnitt i digitala system, såsom datorprogram och mobilapplikationer, för att göra det enkelt för användarna att interagera med systemet och undvika fel och missförstånd.
- Arbetsbelastning: Optimering av arbetsuppgifter för att minska mentalt stressande arbete och undvika överbelastning av kognitiva resurser.
- Informationsdesign: Design av information och presentation av data för att göra det lättare för användare att bearbeta och förstå informationen.
- Arbetsmiljö: Optimering av fysisk arbetsmiljö och tillgänglighet av verktyg och utrustning för att underlätta arbete och minska belastning på kognitiva förmågor.
Kognitiv ergonomi är ett viktigt område inom ergonomi eftersom det fokuserar på människors mentala och kognitiva processer, vilket är avgörande för att skapa en hälsosam och produktiv arbetsmiljö. Genom att applicera kognitiv ergonomi kan man minska risken för misstag och stress och förbättra prestationen och välbefinnandet hos människor som arbetar med teknik eller i komplexa arbetsmiljöer.
Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?
Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).
Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.