![Kompetensutveckla Kompetensutveckla.se](https://kompetensutveckla.se/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/DefBild-panorama-6091e6791d88b6f009de318b13fb3886-lvrs8dm51jwo.jpg)
COACHNING
Coachning på arbetsplatsen handlar om att stödja och utveckla en anställds kompetenser, färdigheter och prestationer genom att ge feedback och vägledning. Coachning kan hjälpa till att förbättra individens prestationer, öka engagemang och motivation, främja lärande och utveckling samt bidra till en positiv arbetsmiljö.
För att coachning ska vara effektivt krävs det att coachen har en god förståelse för individens styrkor och utmaningar, samt att coachen har god kommunikationsförmåga och förmåga att anpassa sin coachningstil till individens behov och förutsättningar.
Coachning kan ske på olika sätt, exempelvis genom en-til-en samtal, genom observation och feedback på arbetsplatsen eller genom att ge individuella utmaningar och uppgifter som främjar lärande och utveckling. Det är viktigt att coachning sker regelbundet och kontinuerligt för att det ska ha en effekt på individens prestationer och utveckling.
Fördelarna med coachning på arbetsplatsen är många. Det kan öka engagemang och motivation, bidra till ökad självkänsla och självförtroende, främja lärande och utveckling, öka prestationer och produktivitet, och bidra till en positiv arbetsmiljö. Genom att stötta individens utveckling och tillväxt kan coachning även bidra till en ökad organisationsprestation och framgång.
Sammanfattningsvis är coachning på arbetsplatsen en viktig metod för att stödja och utveckla individens kompetenser och prestationer, öka engagemang och motivation samt bidra till en positiv arbetsmiljö. Det är viktigt att coachningen sker regelbundet och kontinuerligt för att det ska ha en effekt på individens prestationer och utveckling.
Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?
Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).
Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.
Vill du läsa mer?
![COACHNING Coachning](https://kompetensutveckla.se/wp-content/uploads/2023/03/COACHNING.jpg)