fbpx
Kompetensutveckla.se

FÖRKYLNING

En förkylning är en vanlig sjukdom som lätt kan spridas på arbetsplatsen. För att minimera spridningen av sjukdomar är det viktigt att alla tar ansvar för att förebygga smitta.

Arbetsgivaren kan ta följande åtgärder för att förebygga förkylningar på arbetsplatsen:

  1. Rengöring och hygien: Arbetsgivaren kan se till att det finns tillräckligt med rengöringsmedel, pappershanddukar och handdesinfektion på arbetsplatsen. Anställda bör uppmanas att tvätta händerna regelbundet och undvika att dela personliga föremål.
  2. Distansarbete: Om möjligt kan arbetsgivaren tillåta eller uppmana anställda att arbeta hemifrån när de känner sig sjuka eller uppvisar förkylningssymptom. Detta kan minska risken för smitta på arbetsplatsen.
  3. Sjukfrånvaro: Arbetsgivaren bör uppmuntra anställda att stanna hemma när de känner sig sjuka eller uppvisar förkylningssymptom. Anställda som är sjuka bör inte tvingas att arbeta eftersom detta kan öka risken för smittspridning på arbetsplatsen.
  4. Luftkvalitet: Att förbättra luftkvaliteten på arbetsplatsen kan också bidra till att minska risken för smittspridning. Det kan innebära att se till att ventilationssystemet fungerar korrekt eller att använda luftrenare.
  5. Uppmuntra till vaccination: Arbetsgivaren kan uppmuntra anställda att ta influensavaccin och andra vaccinationer för att minska risken för sjukdomar.

Det är viktigt att alla på arbetsplatsen tar ansvar för att förebygga smitta och för att minska risken för spridning av förkylningar och andra sjukdomar. Genom att vidta åtgärder för att förbättra hygien, uppmuntra till sjukfrånvaro och distansarbete vid behov kan arbetsgivaren bidra till att skapa en hälsosam arbetsmiljö för alla anställda.

Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?

Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).

Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.

 Vill du läsa mer?

1177

Förkylning