FRISKVÅRD
Friskvård på arbetsplatsen innebär att arbetsgivare tar ett aktivt ansvar för att främja hälsa och välbefinnande för sina anställda. Det kan vara till fördel både för arbetsgivaren och arbetstagarna, eftersom friskvårdsprogram kan minska sjukfrånvaron och öka produktiviteten och trivseln på arbetsplatsen.
Det finns många olika sätt att implementera friskvård på arbetsplatsen. En vanlig metod är att erbjuda anställda tillgång till träningsanläggningar eller motionstid under arbetstid. Det kan också vara att uppmuntra till cykling eller gång till jobbet genom att erbjuda duschar och omklädningsrum på arbetsplatsen.
Arbetsgivare kan också erbjuda olika hälsorelaterade utbildningar eller seminarier, som exempelvis föreläsningar om kost och näring, sömn, stresshantering eller rökavvänjning.
Att uppmuntra till pauser och fysisk aktivitet under arbetsdagen kan också bidra till att minska risken för skador och sjukdomar som uppstår av stillasittande arbete. Det kan vara enkla övningar eller stretchövningar som man kan göra på sin plats eller vid sin arbetsstation.
Att erbjuda ergonomiska arbetsplatser kan också bidra till ökad hälsa och produktivitet bland anställda. Arbetsgivaren kan till exempel se till att anställda har ergonomiska stolar, bord och skärmar som kan minska risken för ryggont, ögonproblem och andra hälsoproblem.
Det är också viktigt att arbetstagarna har tillgång till rådgivning och stöd vid behov. Arbetsgivaren kan erbjuda psykologstöd eller annan stöd till anställda som upplever stress, oro eller andra hälsoproblem.
Genom att implementera friskvård på arbetsplatsen kan arbetsgivaren främja hälsa och välbefinnande bland anställda, vilket kan leda till minskad sjukfrånvaro, ökad produktivitet och en mer positiv arbetsmiljö.
Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?
Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).
Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.