fbpx
Kompetensutveckla.se

HBTQ

HBTQ är en förkortning som står för "Homo-, Bi-, Trans- och Queerpersoner". Det är viktigt att alla arbetare känner sig välkomna och respekterade oavsett deras sexuella läggning, könstillhörighet eller könsidentitet. Här är några saker att tänka på när det gäller HBTQ på arbetsplatsen:

  1. Respektera alla kollegor: Det är viktigt att alla kollegor känner sig respekterade och välkomna på arbetsplatsen. Respektera dina kollegors pronomen och namn och undvik att använda könsstereotyper eller negativa kommentarer.
  2. Skapa en säker arbetsplats: Alla kollegor bör känna sig trygga och skyddade på arbetsplatsen. Arbeta för att skapa en säker arbetsplats genom att ta itu med diskriminering och trakasserier och genom att tillhandahålla resurser och stöd för anställda.
  3. Utbilda dig själv: För att kunna stödja HBTQ-anställda på arbetsplatsen kan det vara viktigt att utbilda sig själv om HBTQ-frågor och hur de påverkar arbetsplatsen.
  4. Skapa en inkluderande arbetskultur: Arbeta för att skapa en inkluderande arbetskultur där alla känner sig välkomna och inkluderade, oavsett sexuell läggning, könstillhörighet eller könsidentitet. Detta kan innebära att du utformar policyer och rutiner som är inkluderande och tar hänsyn till HBTQ-anställda.
  5. Stödja HBTQ-personer i karriären: HBTQ-anställda kan möta särskilda utmaningar när det gäller karriärutveckling och främjande på arbetsplatsen. Arbeta för att stödja HBTQ-personer i deras karriärer genom att erbjuda mentorprogram, möjligheter till professionell utveckling och andra resurser som kan hjälpa dem att nå sina karriärmål.

Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?

Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).

Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.

 Vill du läsa mer?

rfsl

Hbtq
Dela Innehållet