fbpx
Kompetensutveckla.se

UTMATTNING

Utmattning eller utmattningssyndrom, även känt som yrkesbetingad utmattning eller kroniskt trötthetssyndrom, är ett tillstånd som kännetecknas av en långvarig och outhärdlig trötthet som inte försvinner genom vila eller sömn. Många människor som lider av utmattning upplever också andra symtom såsom sömnsvårigheter, minnesproblem, koncentrationssvårigheter, irritabilitet och nedstämdhet. Utmattning kan påverka både fysisk och mental hälsa och kan ha stor inverkan på personens vardag och förmåga att utföra sina vanliga aktiviteter.

Utmattningssyndrom kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive stress, fysisk eller mental utmattning, sömnsvårigheter, kroniska sjukdomar och hormonstörningar. Det kan också vara en konsekvens av en ohälsosam livsstil, till exempel att man äter dåligt, inte rör på sig tillräckligt eller dricker för mycket alkohol. I vissa fall kan utmattning också ha en psykologisk grund, till exempel vid depression eller ångest.

För att diagnostisera utmattningssyndrom måste en person uppfylla vissa kriterier, inklusive att de har haft en outhärdlig trötthet i minst sex månader, att tröttheten inte kan förklaras av annan sjukdom eller orsak och att tröttheten har påverkat personens vardag och förmåga att utföra sina vanliga aktiviteter. Dessutom måste personen uppleva minst två av följande symtom: sömnsvårigheter, minnesproblem eller koncentrationssvårigheter, nedstämdhet eller nedsatt sexuell lust.

Behandlingen av utmattning kan variera beroende på den underliggande orsaken till tröttheten. I vissa fall kan det räcka med att ändra livsstilen och lära sig att hantera stress på ett bättre sätt, medan andra personer kan behöva medicinering eller psykoterapi för att hantera sina symtom. Det kan också vara viktigt att få stöd från familj, vänner och kollegor under återhämtningsprocessen.

Ansvar för arbetsmiljön

Arbetsmiljöarbetet syfte är att förebygga olycksfall och ohälsa samt att främja den goda arbetsmiljön. Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön och det straffrättsliga ansvaret, men för att det skall fungera så måste alla (arbetsgivaren med alla chefer och arbetstagarna med stöd av främst skyddsombuden) samverka för en god arbetsmiljö. Arbetstagarna har också ett personligt ansvar att följa lagar och regler. De är också skyldiga att rapportera brister, tillbud och olyckor till arbetsgivaren samt att själv bidraga till att skapa den goda arbetsmiljön.

Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?

Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).

Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.

Vill du läsa mer?

Arbetsmiljöverket