fbpx
Kompetensutveckla.se

FUNKTIONSNEDSÄTTNING

En funktionsnedsättning kan påverka en persons förmåga att utföra arbete och det är viktigt för arbetsgivare att skapa en inkluderande arbetsmiljö för personer med funktionsnedsättningar.

Arbetsgivaren kan vidta olika åtgärder för att stödja anställda med funktionsnedsättningar på arbetsplatsen. Det kan vara anpassningar av arbetsmiljön, såsom tillgänglighet, förbättrad belysning eller avskärmningar för att minska buller och visuella störningar.

Arbetsgivaren kan också se till att anställda med funktionsnedsättningar har tillgång till adekvat teknisk utrustning som exempelvis hörselhjälpmedel eller förstoringsglas. Anpassade verktyg eller programvara kan också behöva installeras på arbetsplatsens datorer för att möjliggöra tillgänglighet och användbarhet för anställda med funktionsnedsättningar.

Att anpassa arbetstiden eller arbetsuppgifterna kan också vara en möjlighet för att underlätta för personer med funktionsnedsättningar. Det kan innebära att anställda tillåts flexibla arbetstider eller att arbetsuppgifterna anpassas efter deras förmågor och behov.

Arbetsgivaren kan också erbjuda stöd och utbildning till anställda och chefer för att främja förståelse och medvetenhet om funktionsnedsättningar på arbetsplatsen.

Viktigt att notera är också att personer med funktionsnedsättningar har rättigheter enligt diskrimineringslagen. Arbetsgivaren är skyldig att arbeta aktivt för att främja en inkluderande arbetsmiljö och undvika diskriminering mot anställda med funktionsnedsättningar.

Genom att skapa en inkluderande arbetsmiljö och vidta åtgärder för att stödja anställda med funktionsnedsättningar kan arbetsgivaren bidra till att skapa en positiv och produktiv arbetsmiljö för alla anställda.

Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?

Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).

Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.

 Vill du läsa mer?

AV

Funktionsnedsättning