fbpx
Kompetensutveckla.se

MILJÖBALKEN

Miljöbalken är en svensk lagstiftning som reglerar miljöskyddet och markanvändningen i Sverige. Den trädde i kraft år 1999 och ersatte då flera äldre miljölagar. Miljöbalken har sedan dess genomgått vissa ändringar och uppdateringar för att anpassa sig till nya miljöutmaningar och EU-direktiv.

Syftet med miljöbalken är att främja en hållbar utveckling och skydda människors hälsa samt den biologiska mångfalden. Lagen innefattar regler och bestämmelser för bland annat luft, vatten, mark, avfall, kemikalier, buller och skydd av natur- och kulturmiljö. Genom att fastställa tydliga krav och regler för verksamheter och enskilda individer bidrar miljöbalken till att minimera negativa miljökonsekvenser och främja en hållbar användning av naturresurser.

Miljöbalken bygger på ett antal grundläggande principer. En av dessa är försiktighetsprincipen, vilket innebär att åtgärder bör vidtas för att förebygga miljöskador även om det vetenskapliga underlaget är osäkert. En annan viktig princip är att förorenaren ska betala, vilket innebär att den som orsakar miljöskador är ansvarig för att åtgärda och kompensera för dessa. Dessutom betonas samråd och delaktighet från allmänheten och berörda parter i beslutsprocessen.

Miljöbalken fastställer även krav på tillstånd och tillståndsgivning för vissa verksamheter som kan ha betydande miljöpåverkan. Tillståndsprövningen innebär att en verksamhetsutövare måste ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen och redogöra för de miljöåtgärder som planeras för att minimera eventuell påverkan. Länsstyrelsen bedömer sedan ansökan utifrån miljöbalkens krav och kan ställa villkor för att säkerställa miljöskyddet.

Sammanfattningsvis är miljöbalken en viktig lagstiftning i Sverige som syftar till att reglera miljöskyddet och markanvändningen. Genom att fastställa tydliga krav och principer bidrar miljöbalken till att främja en hållbar utveckling och skydda människors hälsa samt den biologiska mångfalden.

Var vänder jag mig i frågor om arbetsmiljön?

Vid uppkomna brister eller risker i din arbetsmiljö, ska man kontakta närmaste chef. Åtgärdas inte felet/bristen så kontakta ditt skyddsombud (om det inte finns något skyddsombud, så kan man kontakta sitt fackförbund).

Arbetsgivare kan använda sig av företagshälsovården eller likvärdig oberoende sakkunniga inom arbetsmiljöområdet med stöd och hjälp inom arbetsmiljöområdet. Arbetsgivareorganisationerna har oftast möjlighet att bistå i arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket kan även svara på eventuella frågor om arbetsmiljöregler. De behandlar även anmälningar om dåliga arbetsmiljöförhållanden. Dessa anmälningar kan leda till inspektioner på arbetsplatsen.

 Vill du läsa mer?

Riksdagen

MILJÖBALKEN